GoogleToolsWebsite

Hoe vind ik rechtenvrije afbeeldingen en foto’s via Google?

Voor een website of ander promotiemateriaal kan er op verschillende manieren gezocht worden naar online afbeeldingen en foto’s. Op veel afbeeldingen zijn echter gebruikersrechten van toepassing en door deze te gebruiken kunnen er hoge kosten ontstaan. Toch is het via Google mogelijk om rechtenvrije foto’s te vinden.

Hoe te beginnen?

  1. Ga naar de zoekmachine van Google 
    Via Google kunnen afbeeldingen gevonden worden via de optie  ‘Afbeeldingen’ of ‘Images’.
  2. Zoek naar rechtenvrije afbeeldingen
    Klik op ‘Tools’ en kies bij de optie voor ‘Gebruiksrechten’ Als bedrijf kan er gebruik worden gemaakt van de optie ‘Gelabeld voor hergebruik’. Stichtingen kunnen breder zoeken met de optie ‘Gelabeld voor niet-commercieel gebruik’.

Liever video kijken?

Liever achterover zitten en een kort filmpje kijken hoe via Google rechtenvrije foto’s worden gevonden? Dat kan, Marketingster heeft de stappen ook in een video verwerkt.

Gratis stockfoto’s

Mocht je via Google niet de juiste afbeeldingen kunnen vinden dan zijn stockfoto’s misschien wel een optie.  Hieronder is een lijst met gratis download mogelijkheden waarvoor geen aanmelding nodig is.

Omdat deze afbeeldingen gratis beschikbaar worden gesteld is het netjes om altijd de auteur of de site onder de afbeelding te plaatsen. Op die manier help je elkaar.

Online zichtbaar worden?

Nu het is gelukt om rechtenvrije foto’s te vinden is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Om online beter vindbaar te worden kan Google Mijn Bedrijf handig zijn om in te stellen. Of wil je monitoren wat er online over de organisatie wordt gezegd? Dat kan met Google Alerts. Moeilijk, nee hoor! Ook hiervoor is weer een eenvoudig stappenplan met video beschikbaark. Succes!

Originele post 23 september 2017 aangepast op 4 september 2018